Arkkitehti

Pekka Mäki

Arkkitehtitoimisto
Sigge Arkkitehdit Oy

Arkkitehti SAFA, toimitusjohtaja ja pääosakas

Tyylisuunta
Skandinaavinen, moderni, minimalistinen

SAFA-arkkitehti Pekka Mäki on turkulaisen arkkitehtitoimisto Sigge Oy:n toimitusjohtaja, pääosakas sekä suomalaisen nykyarkkitehtuurin kiistaton edelläkävijä ja keulakuva, jonka meriitit ovat vakuuttavat. Arkkitehtuuritoimisto Sigge on yksi Suomen suurimmista arkkitehtitoimistoista.

Pekka on toiminut arkkitehtinä yli 30-vuotta ja on toisen polven arkkitehti. Mäki tunnetaan toimivista, skandinaavisista sekä positiivisesti poikkeavista ratkaisuista ympäri maailman. Suunnittelulle on ominaista moderni skandinaavinen ilme sekä tarkasti mietityt yksityiskohdat.

Mäki on kerännyt urallaan lukuisia palkintosijoja erilaisista suunnittelukilpailuista. Kirkkaimpana saavutuksena on Suomen Berliininsuurlähetystö, joka valittiin vuonna 2001 World Architecture Awardsissa maailman parhaaksi rakennukseksi, Euroopan parhaaksi rakennukseksi ja parhaaksi toimistorakennukseksi. Turkuun Mäki on suunnitellut useita maamerkkejä, kuten Helsingintien varteen sijoittuvan pyöreän Ikituurin, Kupittaan monitoimihallin, Arkenin sekä Wall Street Journalissakin esitellyn yksityiskodin VillAman.  

Arkkitehdin sanoin

Sain tehtäväkseni suunnitella kaksi paritaloa Turun puutarhakaupunginosaan, Vasaramäkeen, jossa urbaani keskusta ja vehreä pientaloalue kohtaavat. Alue on tunnettu funkkiskortteleistaan ja vehreistä puistoalueistaan. Inspiraationa uusille rakennuksille oli alueen funkkistalot menneiltä vuosikymmeniltä. Funktionalismin hengessä talojen arkkitehtuuri on pelkistetty huomioiden nykypäivän tarpeet ja vaatimukset. Näihin tarpeisiin on pyritty vastaamaan tilaoptimoinnilla ja pienillä arkea ilahduttavilla yksityiskohdilla kuten suurella asuntoa kiertävällä terassilla, josta osa on katettu ja toinen osa pergolan alla. Terassille on kaksi käyntiä, toinen olohuoneesta ja toinen keittöstä, jolloin ruokailu tai kokkaaminen ulkotiloissakin on tehty helpoksi sateisellakin kelillä. 

Sisätilojen suunnittelun lähtökohtana on ollut että tilat palvelisi mahdollisimman hyvin käyttötarkoitustaan. Asunnon paras osa ja niin sanottu sydän on yläkerran suuri ja avara tila, joka avautuu kolmeen suuntaan. Tilassa yhdistyy kaunis avokeittiö, suuri ruokailutila sekä formaali olohuone. Tämä on täydellinen tila niin arkeen kuin juhlaan perheelle ja ystäville. Sen vastapainona toimii alakerran rennompi oleskelutila sekä spa-osasto, jotka toimivat koko perheen rentoutumispaikkana aina tunnelmallisista spa-hetkistä leffailtoihin. 

Vaikka funktionaalismin periaate arkkitehtuurissa korostaa käyttötarkoitusta ja toiminnallisuutta, se ei välttämättä tarkoita, että estetiikka tai visuaalinen houkuttelevuus olisi täysin laiminlyöty. Toiminnallisuus ja visuaalinen ilme voivat yhdistyä harmonisesti funktionaalisessa arkkitehtuurissa ja juuri sitä lähdin suunnittelussa tavoittelemaan. Toivottavasti onnistuin toimeksiannossani ja löydät uuden kotisi Hammarbackan paritaloista.

Pekka Mäki, SAFA-arkkitehti